Dystrybucja dodatków do żywności – co warto wiedzieć?

W Polsce do użytku dopuszczonych jest około 300 dodatków do żywności. Dzielimy je na 24 grupy. Niełatwo spamiętać nazwy ich wszystkich. Przez to, spoglądając na etykietę, możemy być skołowani obecnością specyficznych składników. Z uwagi na to, że zdrowie powinno być naszym priorytetem, warto dowiedzieć się więcej o tym, które z dodatków do żywności szkodzą, a które są korzystne dla organizmu.

Czym właściwie są dodatki do żywności?

Dokładne znaczenie terminu ,,dodatki do żywności” zależy od kraju, w jakim się znajdujemy. W Unii Europejskiej przyjęto, że dodatki do żywności to substancje, które nie są normalnie spożywane, ale dodaje się je do jedzenia ze względów technologicznych. Warto wiedzieć, że niektóre z dodatków nie są korzystne dla zdrowia. Jednak nie mamy czego się obawiać – prawo ściśle reguluje stosowanie tego typu substancji, aby nie dochodziło do żadnych nadużyć. Przedstawiciele branży spożywczej mogą dodawać do żywności jedynie takie surowce, które znajdują się na oficjalnej liście. Należą do nich:
• mieszanki aromatyzujące
• barwniki
• środki zmieniające konsystencję
• konserwanty oraz przeciwutleniacze.
Każdą z kategorii możemy podzielić na dodatki naturalne, identyczne jak naturalne, a także sztuczne. Grupy określonych substancji odpowiadają za zapach, wygląd, konsystencję oraz trwałość produktów.

Dystrybucja dodatków do żywności – co oferują dystrybutorzy?

Do grona najpopularniejszych dodatków do żywności należy między innymi lecytyna. Jest ona niezwykle ważna dla organizmu człowieka. Pomaga w utrzymaniu koncentracji oraz usprawnia procesy zapamiętywania. To także cenne źródło kwasów omega-3. Producenci żywności dodają ją do swoich wyrobów w celu poprawy ich apetyczności. Szczególnie często stosuje się lecytynę do produkcji wędlin.
Kolejnym dodatkiem do żywności, który podlega dystrybucji na szerszą skalę, są fosforany spożywcze. Je również dodaje się do wędlin, ale równie często znajdziemy je w napojach gazowanych i płatkach śniadaniowych.
Nie można nie wspomnieć o najbardziej znanych dodatkach do żywności – konserwantach i barwnikach. Konserwanty chronią produkty przed wpływem mikroorganizmów i zepsuciem się. Nie wszystkie negatywnie wpływają na zdrowie człowieka. Podobnie rzecz ma się z barwnikami. Dystrybutorzy dodatków do żywności oferują zarówno sztuczne, jak i naturalne barwniki, które równie korzystnie wpływają na wygląd produktów.

Dystrybucja dodatków do żywności – na czym polega?

Dystrybucja dodatków do żywności to proces bardzo złożony. Od jakości surowców zależą parametry końcowego produktu. Właśnie dlatego producenci korzystają wyłącznie z wysokogatunkowych substancji. Pozyskują je ze stron takich jak ta https://oqema.pl/. Wybierając dystrybutora zwracają szczególną uwagę na to, czy dysponuje odpowiednimi certyfikatami. To niezwykle istotny wskaźnik. Kluczowe znaczenie ma transport i przechowywanie towarów. Nie mogą być narażone na działanie wysokich temperatur. Jeśli zostaną spełnione wszelkie normy i standardy, nabywca otrzymuje najwyższej jakości dodatki do żywności.

You May Also Like

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *