
Pełnoziarnista wersja makaronu powszechnie uznawana jest za zdrowszą niż tradycyjny makaron alternatywę. W poniższym artykule zawarto przydatne informacje na temat tego popularnego produktu oraz jego niezwykłych właściwości.
Czy makaron pełnoziarnisty jest zdrowy?
Spożywcze produkty pełnoziarniste wytworzone są z ziaren o zawartości niezbędnej do rozwoju zdrowej rośliny. W skład takiego ziarna wchodzą otręby, zarodek oraz bielmo,
a także wiele dobroczynnych dla zdrowia człowieka substancji. Dla porównania makaron tradycyjny wykonany jest z semoliny powstałej na skutek odrzucenia bogatej w składniki odżywcze części ziarna (m.in. zarodka i łuski). W efekcie jest on zubożony o wiele naturalnie występujących elementów.
Niezwykłe właściwości żywności pełnoziarnistej (w tym makaronu pełnoziarnistego) stały się popularnym tematem badań ostatnich lat. Z licznych artykułów naukowych można wyczytać, że produkty pełnoziarniste są w stanie chronić ludzi przed wieloma popularnymi schorzeniami XXI wieku.
Makaron pełnoziarnisty w diecie wspiera ochronę przed chorobami.
W literaturze naukowej istnieje wiele danych na temat pozytywnych efektów zdrowotnych związanych z wyższym spożyciem produktów pełnoziarnistych, do których należy makaron pełnoziarnisty. Jednym z najciekawszych obszarów wpływu spożycia tego typu produktów na zmniejszenie ryzyka rozwoju i progresji choroby jest grupa schorzeń, które określa się jako choroby cywilizacyjne. Do konkretnych przykładów można zaliczyć m.in. choroby sercowo-naczyniowe, choroby nowotworowe, cukrzycę, a także otyłość.
Głównym dobroczynnym elementem produktów pełnoziarnistych jest błonnik pokarmowy. To węglowodan złożony, który nie jest trawiony bezpośrednio przez organizm człowieka, lecz przez mikroorganizmy zamieszkujące głównie jelito grube. Dzięki temu błonnik ma szansę wspomagać rozwój korzystnej mikroflory odpowiedzialnej za liczne niezbędne funkcje w ludzkim organizmie. Warto dodać, że zewnętrzne powłoki oraz frakcje zarodnikowe pełnego ziarna są bogate w substancje przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antykancerogenne. Oprócz tego znaleźć tam można kwasy fenolowe, minerały (np. żelazo i cynk), a także witaminę E.
Niektóre źródła podają, że częste spożywanie pełnego ziarna obniża poziom tak zwanego „złego cholesterolu” (LDL) i trójglicerydów. Ponieważ zwiększone stężenie tych elementów we krwi jest bezpośrednio związane z podwyższeniem ryzyka chorób krążenia, produkty pełnoziarniste powinny stać się stałym elementem diety osoby z hiperlipidemią. W celu odnalezienia swojego ulubionego smaku makaronu pełnoziarnistego warto zapoznać się z ofertą tego sklepu internetowego https://kupujinaczej.pl/kategoria/11-makarony. Zastąpienie tradycyjnego makaronu tym wytworzonym z pełnego ziarna stanowi niewielką zmianę w kuchni, ale może przynieść istotne korzyści dla zdrowia i samopoczucia.